Tort Oltenesc - Cum se face coliva

de amalia01 in Dulciuri, 22 Ian 2017 | 3722 vizualizari

 

Cum se face coliva. Cei care ma cunosc personal sau de mai multa vreme in mediul online, stiu ca am crescut intr-un sat din inima Olteniei. 
Motiv pentru care in bucataria mea intotdeauna se vor impleti arome si gusturi cu radacini in ambele stiluri de a gati.
Ieri mi s-a facut dor de...coliva. Insa nu am facut niciodata pana acum. Am sunat-o pe mama si am intrebat-o daca stie cum se face. Tata este oltean, deci aveam toate motivele sa fiu putin reticenta. Insa mamele stiu intotdeauna tot, nu-i asa?
Surpriza a venit din partea tatei pe care l-am auzit intreband: "face tort oltenesc?"
Si asa i-a ramas numele retetei mele!

 

INGREDIENTE

  • 1 kg arpacas din grau
  • 1/2 lgt sare
  • 1 cana de zahar
  • 3 l apa
  • 1 vf cutit scortisoara
  • 1/2 lgt coaja rasa de lamaie
  • 1 vf cutit cuisoare macinate
  • 1/2 cana nuca macinata
  • 1/2 cana rahat taiat marunt
Portii: 1
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort Oltenesc - Cum se face coliva:

Cum se face coliva. Speli arpacasul in 2-3 ape si il pui la fiert intr-o oala suficient de mare, impreuna cu cei 3 l de apa, sarea si zaharul. Il lasi sa fiarba la foc mic, timp de 45 de minute, dupa care adaugi 1 cana de apa rece si il acoperi cu un capac, lasandu-l asa inca 30 de minute, sa se umfle.

Adaugi nuca macinata, aromele si rahatul, amestecand si omogenizand bine totul.

Asezi inelul de tort pe un platou si torni compozitia in interior. Dai la rece pentru 1 ora.

Indepartezi inelul si decorezi.

Servesti taiat felii sau cu lapte.

TIPS-URI

1

bunica prepara coliva simpla, doar cu putina coaja rasa de lamaie. Eu insa am schimbat putin aromele.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Oltenesc - Cum se face coliva" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (12)

kytz 1

23.01.2017, 00:10

simona72 1

23.01.2017, 08:26

Îmi place, dar nici eu nu am făcut...Foarte faină și denumirea de tort

Gherca Daniela 1

23.01.2017, 20:33

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Limonada a la Cleme - reteta racoritoare si plina de vitamine

pe 02.05 la 20:10

Carrot cake reteta de tort de morcovi cu crema de branza

pe 02.05 la 14:02

Plăcinte cu carne - aperitiv gustos cu carnea rămasă

pe 02.05 la 11:25

Tiramisu la pahar cu cozonac - Rețeta unui desert ușor și delicios

pe 02.05 la 10:57

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Tort trunchi de copac